У столиці планують перейменувати комунальний заклад «Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва» на комунальний заклад «Театрально-видовищний заклад культури «Київський муніципальний академічний театр опери та балету», скорочене найменування театру – Київська опера.

Такий проєкт рішення за зверненням колективу театру підготовлено та підтримано 23 липня на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, теперішня назва театру не відповідає напрямкам його діяльності, є застарілою і не розкриває його сучасний профіль, тому потребує зміни та осучаснення.

«У 2022 році театр відзначив 40-річчя. Попри всі труднощі воєнного стану театр зберіг колектив, продовжує працювати і має позитивні результати. Нині в репертуарній афіші театру близько 60 вистав. Усього за роки існування колектив здійснив понад 200 постановок і понад 40 вистав поставив вперше. Це твори композиторів класиків, сучасних українських та закордонних авторів: опери, балети, мюзикли, музичні казки, симфонічні, вокально-симфонічні концерти, освітні програми для глядачів найрізноманітнішої вікової категорії, які стали значним внеском у скарбницю національного музично-театрального мистецтва. За 40 років роботи театр зазнав колосальних змін, оскільки суто дитячий та юнацький формат театру якісно трансформувався у культурний заклад для всіх категорій глядачів. На сьогодні це сучасний і прогресивний театр, який кожного сезону генерує інноваційні мистецькі проєкти як для дорослого, так і для дитячого глядача», – розповіла Вікторія Муха.

Депутатка наголосила, що протягом останніх років з балетного репертуару театру було вилучено твори російських і радянських композиторів та впроваджено виконання всіх оперних вистав європейської класики у перекладах на українську мову, що дає можливість глядачу краще розуміти сюжет.

Share:

administrator